Thursday, December 30, 2010

Remondilugu

Alguses kui siia kolisime, siis üritasime väiksema vaevaga kohta kodusemaks muuta. Siiski kujunes see aina rohkem remondiks. Mul on õnnestunud Asko grandioossemad plaanid küll esialgu külmutada, aga oktoobrikuu kujunes sisuliselt meil pahtlitolmu ja asjadehunniku otsas elamiseks. Lakke panime villa ja kipsi nagu muiste, huvitav fakt selle juures oli see, et lae serva ja keskosa vahe kipsiraamiga oli 15 cm. Õnneks on tänaseks vana lagi ka meie kipsi sisse mõned elusad praod punnitanud ja lagi sobib taas keskkonda :)

Kuna meie toas oli hirmus suitsuhais, siis otsustasime kogu tapeedi maha kiskuda. Välja tuli huvitav kultuurikiht - 8 kihti tapeeti, 2 kihti makulatuuri ja 2 kihti erinevat krohvi-värvi mustrit. Tapeetide tihe kiht meeldis mulle eriti - igas kihis rääkis midagi erinevast aastakümnest selles majas. Asko hoidis mulle spetsiaalselt alles ühte eksemplari sellest, et seda pärast ära raamida, aga ülihoolas Manna tuli meile koristamisel appi ja viskas selle kahjuks minema.

Värvikihtidest vanemal oli väga nunnu muster, mille me üles pildistasime. Tänaseks oleme seina üle krohvinud ja värvinud ja unistame mustri tagasi maalimisest... Noh, kunagi, kui see aeg tuleb :) Värvi teisele kihile oli aga üle seina punaselt kirjutatud 1928, Asko arvab, et see on aasta, kui pandi esimene tapeet peale. Kui ma õigesti mäletan, siis see maja ise sai valmis kümme aastat enne seda.

Millal viimati remonditi?

Remondi ajaks kutsus Asko appi Tõnu, kes siin majas sündinud ja kasvanud. Kuulsin pealt, kuidas Manna ja Tõnu arutlesid remondiajaloo üle. Tõnu: "Viimati tegin siin toas vist remonti mina, nii seistmekümnendail" Manna: "Ei-ei, hiljem tegi siin kindlasti remonti ka Enn. Noh, muidugi viimased 20 aastat pole Enn siin elanud... Eks see remont oli siis enne seda."

Remondi ajal üritas Manna ka suitsetamisest loobuda, kuidagi nii uue ja helgena paistis siis elu talle sel hetkel: noorus majas ikkagi! Aga nädala pärast teatas ta, et kui oled ikkagi 40 aastat ahelsuitsetaja olnud, siis ikka pooleli ei jäta. Hakkas taas hommikuid alustama suitsuga voodis ja koniga läbi köögi jalutama. Kuna soovisime ikkagi oma eluruume suitsuvabaks teha, siis paigutas Asko Manna tuppa ventilaatori ja leppisime kokku, et suitsu teeb vaid oma toas.

Naabrite vetsutüli

Ühel päeval tuli Vaike kaebama, et President on vetsu lukku keeranud. Nimelt on Presidendil, Imbil, Vaikel ja Veral hoovi peal ühine kuivkäimla. President oli aga otsustanud, et mutid ei korista vetsu piisavalt ja neid enam asjale ei lasta. Päeva jooksul siiski kojamehe raev lahtus.

3 comments:

  1. Orava ja Peetri on väga nunnud tänavad, põhimõtteliselt sama kant jah

    ReplyDelete
  2. Küll tegi mul südame soojaks see vetsu-tüli! Elavalt meenus ka üks paari aasta tagune korteriühistu koosolek Kesk tänava aegadest, kus ma enesele ootamatult ülejäänud majaelanike rünnakuobjektiks muutusin: nimelt oli majatäis vanamutte veendunud, et ehitasin endale korterisse vesikloseti puhtast valskusest ja südamekurjusest, soovides sel moel kõrvale hiilida ühiskasutuses oleva kuivkäimla tühjendamise kuludest!

    ReplyDelete