Sunday, September 26, 2010

Esimene nädal Teises Eestis

Täpselt nädal tagasi pühapäeva õhtul kolisime laste ja kodinatega Teise Eestisse. On olnud muljete-, emotsioonide- ja teguderikas nädal. Alguses ei olnud see nii plaanitud, aga sain just sel nädalal aru, et see on üks tõeline õppereis, mille me Askoga ette oleme võtnud.

Na dvore

Meie hoovis elavad... Manna, kellega me jagame korterit. Hugo, kellega me vist jagame maja, aga üldiselt tundub, et ta visati korterist välja sel ajal kui ta tuberkuloosiga haiglas oli... Vaike koos 91-aastase ema Veraga ning President oma proua Imbiga elavad hoovipeal teises majas. Vaike on üles kasvatanud neli last: Pille, Ille, Ülle ja Kalle, neist viimane suri 32-aastaselt maksatsirroosi. Hoovipeal kuuris elab ka küülik Jännu, kes on Hugo oma, aga Vaike toidab teda.

Värskelt sõitis üks mikrobuss tänava ääres otsa Presidendi pandud aiapostile. Vaike: "Ma olen püha viha täis. Selle litsi peale. Paks nagu mauk ja ehitab siin oma aiakest roosidega ja paneb poste nii, et teised otsa sõidavad. Vastik vanamees. Ei noh, President on tubli mees, aitab ikka inimesi, aga naine on see hull mõrd. Oi, milliste elu me siin oleme elanud..."

Vaike ja Manna on põhisõbrannad. Vaike on see kole ja lahke, Manna ilus ja pirtsakas. Noh, kunagi olnud. Vaike ütleb hoovipeal alati midagi sellist: "Tore, et noorus on majas!" Manna põhiliselt viriseb, kuidas kõik halvasti on. Praegu on Manna haige.

Koristusõppused

Ma olen nädal otsa küürinud mööblit, uksi, seinu jms. Poleks arvanud, et pesemisest ja pesuvahenditest kunagi nii palju teada saan... Alguses kui sisse kolisime, tundus, et kõigega harjub. Panime soojavee boileri ja Biolani penoplastist prill-laua kuivkäimlasse ja elu hakkas juba ilmet võtma. Aga ühel õhtul ööbisime klubis ja saime seal aru, kui kohutavalt me riided ja asjad on juba paari päevaga suitsu ja kopituse järgi haisema hakanud. Too öö oli hirmus masendus ja põgenemisisu. Hommikul tuli trots ja koristussoov. Eeterlikke õlisid hakkab kõvasti kuluma, praegu on esimene eukalüpti oma otsakorral koos kahe puhatusvahendi-pudeliga.

Plaanin kõik üle pesta. Paneme uue tapeedi ja värvime lae. Oma tuppa teeme eraldi kööginurga. Põhiprobleem on aga see, et Manna ju suitsetab edasi ja peldik haiseb ka endiselt. Radikaalsemad muudatused oleks Manna toa meiepoolse ukse sulgemine ja vetsu ehitus. Aga nende meetmete käiku minemise eel tuleks siiski kaaluda õppereisi katkestamist ja teise kohta kolimist. Elame-näeme.

Buss on ikka posti otsas kinni. Presidendil jätkub tööd ja hoovipealsetel tänitamist.

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Delete Comment From: Teine Eesti

    Blogger peeter said...

    Hee, reality show tagahoovis. Ehk saab Manna suu nikotiiniplaastriga sulgeda? Aga vist tühi lootus... Ma vaatan ka vahetevahel oma seinu, kust ma kunagi tapeedi maha tõmbasin ja mõtlen, kas peaks remonti tegema. Aga maailmatasakaalu eesmärgil ei tee. Seinte pesemisest tean ma ainult niipalju, et Paula pesi palkseinu rohelise seebiga. Tuli hästi välja. Sulle ja Askole pikka meelt ja edaspidiseks edu!

    ReplyDelete
  3. yhisk66gi v6lusid saab iga pyhap2ev kaeda teleseriaalis ENSV, tundub et teie kommuun sellele alla suurt ei j22.

    ReplyDelete
  4. Peeter, nali naljaks, aga Manna üritas vahepeal meie laste survel suitsetamist maha jätta. Ostis nikotiiniplaastrid ja puha, aga need ajasid nii hullu suitsuisu peale, et ta oli üsna vihame raisatud kroonide peale.

    ReplyDelete