Sunday, May 22, 2011

Pudel on pudel

Kevad on käes ja Mäe Citys käivad usinad tööd. Sipelgate kombel on kõik asukad maa alt välja roninud ja askeldavad, kes kuidas oskab. President ehitab peenraid ja huvitava planeeringuga landart projekte, Vaike rohib vaarikaid, õigemini kurdab selle üle, kuidas vaarikate rohimine paneb ta käed valutama. Oleme teinud tähelepaneku, et kui pidu on, siis pannakse viinad ja õlled (kuidas keegi) otse lauale, aga igapäevaselt käib tinutamine salaja. Kui Manna hoiab oma viina lapikus pudelis padja all, siis Vaikel on peidukohaks just vaarikapeenar, kust ta alati tuleb kurtes, kui raske on rohida, kuigi on silmaga nähtav, et ta pole sealt libletki välja kitkunud.

Pühapäeva hommikul kui lapsed maja ees mängivad, tuleb Vaike minuga rääkima. Uute naabrite ukse ees olla sõnajalg kasvama hakanud, Vaike: "See uus naaber on ju selline kübaramoor, mina nüüd kastan seda sõnajalga, mina pean hooldama!" Samal ajal hakkab Elmo sinna sõnajala puhmasse ronima ja Vaike tuleb välja minu jaoks taas uue sõnausega: "Ei, poiss, ära sinna mine, see on pährott!"

Ühel päeval palus Vaike Askol ahjupuud pooleks saagida, et nendega talvel pliiti kütta. "Ma maksan ka, egas ma niisama ei taha!" rõhutas Vaike. Asko lubas töö ära teha, aga ühel tingimusel - tasuta. Tegigi. Saagis puud pooleks, pakkis asjad kokku ja asi ants. Tuhkagi. Õhtul kostus akna taga klohmimist. Väljas koputas 91-aastane Veera, kaks 20-eurost rahatähte näpus. Talle ei mahtunud hinge, et Asko ei võta tehtud töö eest raha. Kuigi Asko üritas selgeks teha, et ei taha raha, ei andnud see Veerale rahu. Lõpuks lepiti kokku 5-eurose elektrikulu peale.

Järgmisel päeval oli õuerahvas närviline, selle lõpetuseks marssis meie tuppa Manna, kes käskis kirja panna, mis jooki Asko poest tahab – Vaike toob Veera raha eest Askole poest pudeli. "Noh, mina ei tea, mis peeni jooke te joote, brändit või ..." Kuna polnud pääsu, kirjutas Asko paberile "Liviko või Ljubuški gin" ja andis Mannale-Vaikele poodi kaasa. Õhtul koju tulles lehvitab Vaike aiast rõõmsalt ja hüüab: "Köögilaual ootab sind pudel!" Köögilaual ilutseb 2-liitrises plastpudelis G:N longdrink.

Tarbimine pole naljamäng

Nagu juba varem kirjutatud, liitus Manna mõni aeg tagasi EMT seenioride paketiga, sai tasuta telefoni ja pooleteist-aastase lepingu, et maksab kuus miinimum 3,95. Nüüd saatis EMT Mannale postiga reklaambrožüüri ka muude pakkumistega tutvumiseks. Manna nägi endale adresseeritud EMT ümbrikku, aga avada ei julge, asi paistab liiga ametlik. Kutsus mind enda tuppa ja näitab: “Vaata, kas see on nüüd arve? Oli ju leping, et 18 kuud nad mulle arvet ei saada...”

No comments:

Post a Comment